Αλλαγές & Βελτιώσεις στον άξονα ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο

Αλλαγές και βελτιώσεις στον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης έρχονται από τον ΟΣΕΘ. Με μία νέα ταχεία γραμμή εξυπηρέτησης με ονομασία X1 θα εξυπηρετούνται από 1ης Μαΐου οι ημερήσιες μετακινήσεις στον άξονα Αεροδρόμιο – ΚΤΕΛ ενώ η νυχτερινή γραμμή Ν1 θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης για μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες αντικαθιστούν τις 78 & 78Ν.

 

Οι αλλαγές στην ημερήσια εξυπηρέτηση αφορούν στη βελτίωση της διαδρομής τους και την αύξηση της αξιοπιστίας των δρομολογίων, έτσι ώστε να  εξυπηρετείται καλύτερα το κέντρο της πόλης από όπου κυρίως επιβιβάζονται και αποβιβάζονται οι επισκέπτες της προκειμένου να ταξιδέψουν. Η νέα γραμμή Χ1 στη μετάβαση της προς αεροδρόμιο θα διέρχεται από την οδό Εγνατία και όχι από τη Μητροπόλεως όπως διέρχονταν η καταργούμενη γραμμή Νο 78, παρακάμπτοντας ένα τμήμα που παρατηρούνταν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω των έντονων κυκλοφοριακών συνθηκών. Σε ότι αφορά την νυχτερινή εξυπηρέτηση από τη Ν1, με τη διάθεση ενός επιπλέον λεωφορείου και με τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων και των στάσεων το λεωφορείο αναμένεται να καταστεί περισσότερο αξιόπιστο και άνετο.

 

Η νέα γραμμής Express X1: ΚΤΕΛ-Αεροδρόμιο

Με την ίδρυση της γραμμής Χ1 και την ταυτόχρονη κατάργηση της γραμμής Νο78 η συχνότητα εξυπηρέτησης στον άξονα ΚΤΕΛ-Αεροδρόμιο βελτιώνεται αισθητά, ενώ η διαδρομή στη μετάβαση και την επιστροφή θα είναι κοινή στο μεγαλύτερο μήκος της, προκειμένου να διευκολύνονται οι μετακινούμενοι και ιδιαίτερα οι επισκέπτες στην πόλη.  Οι στάσεις που θα εξυπηρετούνται από την γραμμή είναι συνολικά 16 σε μετάβαση και 15 σε επιστροφή. Η διαδρομή της Χ1 θα είναι:

 

Μετάβαση

ΚΤΕΛ - Μοναστηρίου - Εγνατία- 3η Σεπτεμβρίου - Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου- Γ. Παπανδρέου - Αδριανουπόλεως - Ελ. Βενιζέλου - Εθν. Αντιστάσεως - Λεωφ. Γεωργικής Σχολής - ΕΟ Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης - Αεροδρόμιο Μακεδονία

 

Επιστροφή

Αεροδρόμιο Μακεδονία - ΕΟ Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης - Λεωφ. Γεωργικής Σχολής - Εθν. Αντιστάσεως - Λεωφ. Βας. Όλγας - Λεωφ. Βας. Γεωργίου - 3η Σεπτεμβρίου - Εγνατία -Μοναστηρίου - ΚΤΕΛ

 

Η γραμμή θα εξυπηρετείται με 39 δρομολόγια καθημερινά με έναρξη δρομολογίων από το ΚΤΕΛ στις 05:15. Μετά το τελευταίο δρομολόγιο της Χ1, θα υπάρχει εξυπηρέτηση του Αεροδρομίου από την νυχτερινή γραμμή Ν1.

 

Η νέα Νυχτερινή γραμμής Ν1: ΚΤΕΛ-Αεροδρόμιο

Η ίδρυση της Ν1 θα βελτιώσει τη νυχτερινή εξυπηρέτηση καθώς προστέθηκαν νέα δρομολόγια σε σχέση με την καταργούμενη 78Ν. Η νέα νυχτερινή γραμμή με τον χαρακτηρισμό Ν1: «ΚΤΕΛ- Αεροδρόμιο» θα διέρχεται από 44 στάσεις στην μετάβαση και 45 στάσεις στην επιστροφή. Η διαδρομή που θα ακολουθούν τα λεωφορεία θα είναι η εξής:

 

 

Μετάβαση

ΚΤΕΛ – Μοναστηρίου - Αγίων Πάντων - Σελίτσης - Μοναστηρίου - Εγνατία - Λεωφ. Κων. Καραμανλή - Βούλγαρη - Μοσχονησίων - Λεωφ. Βας. Όλγας - Νέα οδός - Γ. Παπανδρέου -Αδριανουπόλεως - Ελ.Βενιζέλου - Εθν. Αντιστάσεως - Λεωφ. Γεωργικής Σχολής - ΕΟ Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης - Αεροδρόμιο Μακεδονία

 

Επιστροφή

Αεροδρόμιο Μακεδονία- ΕΟ Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης- Λεωφ. Γεωργικής Σχολής- Εθν. Αντιστάσεως-Λεωφ. Βας. Όλγας - Λεωφ. Βας. Γεωργίου - 3ης Σεπτεμβρίου - Εγνατία-Μοναστηρίου - Σελίτσης - Μοναστηρίου - Λεωφ. Δενδροποτάμου - ΚΤΕΛ

 

Η γραμμή N1 θα εξυπηρετείται με 15 δρομολόγια καθημερινά σε μετάβαση και 15 σε επιστροφή για όλες τις ημέρες της εβδομάδας και θα λειτουργεί από τις 22:00 ενώ το τελευταίο δρομολόγιο θα ξεκινά στις 4:45 από τα ΚΤΕΛ.

 

Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών παρέχεται η δυνατότητα για ίδρυση επιπλέον νυχτερινών γραμμών, κάτι που ο ΟΣΕΘ θα εξετάσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και των αναγκών της πόλης.